Izolatii interioare si exterioare

De ce avem nevoie de izolarea interioara a casei?

Izolarea interioara a casei este esentiala pentru reducerea costurilor de incalzire si cresterea confortului termic al locuintei. Facturile mari de incalzire pot afecta bugetul familial, iar o izolatie eficienta poate ajuta la diminuarea pierderilor de caldura in timpul sezonului rece.

 

Alegerea materialelor potrivite pentru izolatia interioara depinde de mai multi factori, inclusiv pret si preferinte personale. In general, se recomanda utilizarea de polistiren extrudat subtire pentru a minimiza ocuparea spatiului camerelor, fara a compromite performanta izolatiei.

Care sunt pasii de urmat pentru izolarea casei? (in cazul izolarii interioare a peretilor cu polistiren extrudat):

 

Primul pas – curatati peretele pana ajungeti la beton sau caramida;
Pasul doi – pentru o curatare buna a peretilor se aplica o amorsa;
Pasul trei – placarea peretilor cu polistiren extrudat, ce este mai dens si mai compact, special creat pentru o izolatie interioara. Acest polistiren extrudat se lipeste cu un adeziv special pentru polistiren extrudat;
Pasul patru – faceti o pauza, pentru ca totul trebuie lasat sa se usuce;
Pasul cinci – revenim la treaba si prindem placile cu dibluri in pereti;
Pasul sase – dupa ce se fixeaza cu dibluri, urmeaza sa aplicam un strat de tinci sau adeziv;
Pasul sapte – urmeaza o noua pauza, pentru ca trebuie sa lasam din nou sa se usuce;
Pasul opt – dam cu glet in doua straturi;
Pasul noua – se aplica amorsa pentru aderenta si astuparea porilor;
Pasul zece – ultima pauza acum pentru a lasa sa se usuce;
Pasul unsprezece – se aplica vopseaua lavabila.

 

Exista diferiti specialisti care spun ca izolarea interioara nu trebuie realizata cu polistiren, iar varianta optima este de a folosi gips-carton si vata minerala. In acest caz, avem nevoie de materiale precum: placi de gips-carton, vata minerala, suporti de prindere, banda adeziva, glet pentru gips-carton, grile de aluminiu pentru fixarea placilor de gips-carton si materialele necesare finisajului.

 

Procedura de izolare interioara in aceasta situatie presupune un cadru pe care se prind placile de gips-carton si in care se pune vata minerala.

 

Dupa montarea gips-cartonului pe acest cadru, urmatorul pas consta in aplicarea unei bande din plasa adezive la capetele placilor. Apoi se acopera cu gletul special.
Inainte de a alege aceasta varianta de izolare a casei, tineti cont ca veti pierde din spatiul locuibil, aproximativ sapte centimetri de la fiecare perete.

 

Alta varianta pentru izolarea peretilor interiori si a acoperisului consta intr-un un sistem de izolare mecanizat cu fibre de celuloza sau fibre de lemn, subiect pe care il vom aprofunda intr-un alt episod.

 

Aproape de final, trebuie sa intelegem ca izolarea interioara reprezinta, pe de o parte o varianta de scadere a platii facturii la utilitati, iar pe de alta parte o investitie sigura in confortul nostru.

Casa noastra, indiferent daca este vorba despre un apartament, o garsoniera sau o casa la curte are nevoie de grija noastra, iar daca ii oferim atentia cuvenita, tot noi vom fi cei care ne vom bucura de o atmosfera calda in caminul nostru.

 

Cand vorbim despre izolatii exterioare, ne referim la: izolatia fundatiei, a exteriorului, a acoperisului sau a terasei.

 

Ce face izolatia exterioara mai exact?

Izolatia exterioara ajuta prin blocarea aerului de afara sa intre in casa si pierderea caldurii din casa, in exterior. Acest lucru se poate realiza prin realizarea unei bariere prin care aerul de afara incetineste si nu mai patrunde in interior.

 

In perioada iernii, caldura ”migreaza” spre spatiile din apropiere (debara, garaj, beci) si chiar iese afara. Insa curentul rece nu patrunde doar prin spatiile interconectate cu casa, ci si prin peretii casei, prin dusumele (fundatie), oriunde exista o rupere de temperatura. De aceea, casa trebuie izolata in asa fel incat aerul rece sa nu mai circule atat de usor, iar cel cald sa nu mai paraseasca interiorul atat de repede.

 

Pentru a intelege mai bine felul in care lucreaza izolatia, se poate face comparatie cu imbracamintea noastra pe timp de iarna: un pulover ne va tine de cald, dar daca bate vantul si ploua, o jacheta din nailon purtata peste pulover ne va proteja, tinandu-ne cald si uscati.

La fel se intampla si in cazul caselor izolate: exista o bariera de aer care protejeaza casa, apoi izolatia propriu-zisa si o bariera de vapori, mentinand umezeala departe de structura casei.

Cat de importante sunt izolatiile exterioare?

Izolatiile exterioare se stabilesc in functie de rezistenta termica a unui material utilizat la construirea casei. Valoare ”R” se determina prin grosimea materialului utilizat impartit la conductivitatea materialului. Valorile R se aduna pentru fiecare strat al casei (caramida + polistiren sau BCA + polistiren).

 

Instalarea improprie a termoizolatiei poate duce la scaderea valorii R.

 

Care sunt semnele care arata ca ai o casa ce necesita izolatii exterioare?

 

  • Semnele necesitatii izolatiei exterioare a casei sunt:
    podelele si peretii reci in timpul iernii;
  • caldura din interior pe timpul verii;
  • incalzire neuniforma;
  • mucegaiul in interior.

Iata un rezumat al tipurilor de izolatii exterioare:

  1. Izolatia fundatiei: Aceasta poate fi realizata fie pe exterior, fie pe interior, pentru a preveni infiltrarile de apa si problemele de igrasie si mucegai. Materialele folosite includ polipropilena, membrane bituminoase, polietilena, membrane din policlorura de vinil si cimenturi speciale de impermeabilizare.
  2. Izolatia exterioara cu polistiren: Este eficienta pentru pastrarea temperaturii in casa si oprirea curentilor de aer. Se foloseste polistiren expandat sau polistiren extrudat, insa acesta din urma nu permite trecerea vaporilor si poate cauza probleme de igrasie.
  3. Izolatia acoperisului: Se poate face cu diverse materiale, inclusiv cu celuloza, folie de aluminiu, vata minerala sau polistiren. Folosirea foliilor nu este intotdeauna recomandata, deoarece pot impiedica evaporarea apei si pot duce la probleme de igrasie si mucegai.
  4. Izolatia teraselor: Se poate realiza pentru a asigura o izolatie adecvata si pentru a preveni infiltrarile de apa.

In final, alegerea materialelor de izolatie exterioara depinde de nevoile si preferintele individuale, precum si de consideratii legate de costuri. Este esential sa se ia in considerare nu doar eficienta termica a materialelor, ci si alte aspecte importante, cum ar fi durabilitatea si rezistenta la apa, pentru a asigura o izolatie de lunga durata si eficienta. De asemenea, este crucial sa se acorde atentie izolarii corecte a firelor de curent si a conductelor de apa pentru a evita problemele potentiale de securitate si functionare.

 

 

OFERIM

D

CONSULTANTA GRATUITA

GARANTIE:
Materiale -30 ANI
Manopera -5 ANI